Deckare

Idag får jag hålla i mig för Kulturkollo-ordet handlar om en bokgenre som tassar bredvid mig i livet.

När jag hade tröttnat på Kitty och Fem-böckerna pekade mina föräldrar på vuxenbokhyllan och där hittade jag Harry Friberg, en fotograf från den tid i Stockholm där neonskyltarna lyste upp nätterna och männen bar hatt. Stieg Trenters klassiska deckarserie från tiden före ”det svenska deckarundret” tåls att damma av. Mitt första möte med serien var genom boken Farlig Fåfänga och att ha läst den i trettonårsåldern följde den kvar i mitt medvetande så att jag som ung, nyinflyttad, musikhögskolestudent var tvungen att besöka det legendariska caféet där mordet skedde…

farlig-fafanga

Jag upptäckte just att utgåvan jag länkat till är en specialgåva med kartor och detaljbeskrivningar för att kunna vandra i Harry Fribergs fotspår. En sådan utmärkt semesteridé! Läs boken och ta med den på en Stockholmstur, betydligt mer nervpirrande är Gröna Lund.

Av en slump träffade jag Yashim, en eunuck från ett Istanbul i den flerkulturella tid där det det Osmanska riket håller på att  vittra sönder. ormstenens-gata Jason Goodwin har skrivit en serie böcker som sjuder av ljud, färger, dofter och smaker. Förutom ploten är det miljön och den historiska kopplingen som driver min läslust. När jag hittade Ormstenens gåta i en realåda på bokhandeln i Mellerud hade jag ingen aning om att jag några dagar senare skulle lusläsa Bra Böckers gröna lexikon för att lära mig mer om Hagia Sophia och Basilicacisternen(Vårt lantställe ligger långt bort från internet.)

Arne Dahl (a.k.a Jan Arnald) serie om A-gruppen är ett berättande som får mig att Åh:a och Ah:aen-midsommarnattsdrom, fnittra och brista ut i tvångsmässiga högläsningsattacker (till min omgivnings tveksamma förtjusning). Lyckliga alla ni som har dessa elva böcker kvar att läsa för de är välskrivna, träffsäkra och häpnadsväckande överraskande (och nej, du kan inte nöja dig med att se TV-serien. Arne Dahls text skall läsas!). Första boken heter Misterioso men är det så att du inte tänker läsa en hel serie är En midsommarnattsdröm boken som du inte får missa. Midsommarnattens magiska element vävs samman med en brutal nutid till en skarp samhällsanalys. Textens blinkningar till en viss William Shakespeare ger den dimension till läsandet som gör att jag värderar denna bok extra högt.

Att skriva om deckare och helt hoppa över våra svenska deckardrottningar vore nästan skamligt. När Ann Rosman släpper en ny bok har jag läst den innan trycksvärtan har mercuriumhunnit torka. Texten har ett flöde som gör att det går utmärkt att läsa snabbt dessutom finns det alltid en historisk parallellberättelse som knyts ihop med det mordfall kriminalpolisen Karin Adler skall lösa. Fösta boken i serien heter Fyrmästarens dotter men den bok som måste läsas är: Mercurium. Berättelsen om Metta Fock Ridderbielke, kvinnan som fängslades för mord och placerades på Carlstens fästning i början av 1800-talet lämnade mig ingen ro. Jag ägnade timmar åt efterresearch för att få veta vad som var sanning och vad som var fiktion. Det var sant. Metta Fock Ridderbielke broderade verkligen en nådeansökan eftersom hon inte fick ha papper och penna i sitt fängelse.

Själv skall jag läsa Sören Bondesons bok: Konsten att döda – så skriver du en kriminalroman.konsten-att-doda-sa-skriver-du-en-kriminalroman

Det finns nämligen en kinesisk filosof som jag måste ta livet av. Tyvärr känns det alldeles för svårt nu när han har fått så sympatiska karaktärsdrag.

Annonser

2 thoughts on “Deckare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s