Taluppfattning

Bokstäver och siffror upptar en stor del av E’s tid just nu.
Kylskåpets bokstavsmagneter och de stora träsiffrorna används dagligen.

E sitter i köket och lägger träsiffrorna i en lång rad framför sig.
”Titta, jag gör ett samtal!”
”Ett samtal!?” Jag tittar förvånat på min dotter och försöker få ihop logiken; tal, siffror, lägga ihop. Nej, det här är för lurigt för en stackars mammahjärna.
”Ett samtal, hur menar du?”
”Ja, så att du kan ringa i telefon sedan.” E tittar på min med en självklar min.
”Jaha, du menar ett t e l e f o n n u m m e r.!”
” Ja precis! Ett samtal

Ibland hissnar det.

Annonser

13 thoughts on “Taluppfattning

 1. De är väl för kluriga när de tänker språk?! Mycket smartare än vi. När vår femtonåring var fyra kom han hem från dagis med ngt blått på kinden en dag,vilket medförde att jag frågat vad han gjort. Han svarade ”Målat… slagsmålat”. 🙂

 2. När jag jobbade som dagmamma var barnen ofta med mig i tvättstugan. Hänga tvätten var kul för då kunde man bistå med klädnypor.Men eftersom det var 3 ungar och jag inte riktigt hann med i deras tempo sa jag ofta ett ögonblick innan jag kunde ta emot nästa klädnypa.
  En dag kom en av dom glädjestrålande och sa att hon hade hittat ett ögonblick som jag skulle få och sträckte stolt fram en klädnypa…

 3. Vår Anton är fyra år. Han gillar alla bokstäverna i sitt namn. På ketchupflaskan står det ”TOMAT” överst (följt av ketchup). Han är arg på mittenbokstaven.
  -”Den näe i mig” säger han. Dvs M finns inte i ordet Anton, men de andra finns.

 4. Hon är finurlig din lilla flicka! Gabriella är också inne i en bokstavs och sifferperiod (igen). Hon vill bara skriva hela tiden, och börjar bli riktigt duktig på det.
  Hur går det med husletarplanerna?

 5. Hej Cecilia!
  Nu har vi åter igen hittat ett hus som vi lurar på. Mycket tänkande och telefonerande just nu. Inte så mycket tid till bloggandet, dock…

 6. Jätteroliga kommentarer! Kul att ni delar med er! Min lillputta (barnbarnet) har precis börjat prata och är ännu svår att förstå alls… jag väntar ivrigt på språkroligheterna.

 7. Ååå vad det händer mycket i små barns huvud! Känner igen en hel del från min dotter!! De tänker och funderar och förstår så mycket på sitt eget lilla vis, att man inte alltid hänger med i svängarna!

  Hittade till dig via Allt under himlen. Du skriver så bra! Hit kommer jag tillbaka!

 8. Åh, den här perioden av året blir alltid så körig. Trodde att det skulle bli lugnare i år när jag inte skall öva in Luciatåg och julavslutningar men jag har fullt upp ändå.
  Jag är snart tillbaka på nätet igen.

  Något hus har det tyvärr inte blivit ännu.

 9. Det är mycket som nästan hänger ihop! Man förundras över alla begrepp barnen kan även om de inte alltid kommer i sina rätta sammanhang! För tillfället kör lillasyster mycket med ”vet du”, ”förstår du” och ”faktiskt” (som i hennes mun blir fatschtist!)

 10. Visst är det så. De invanda begreppen får en helt ny innebörd när man ser det från barnets synvinkel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s